keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Pikkulauantai EUR-alueella

Tänään yliopistolla oli kevään akateemisen vuoden avajaiset, joten luennot oli peruttu. Tuntui ihan lauantaille, kun lähdettiin vaan kuljeskelemaan ja harhailemaan. Lisa oli lukenut opaskirjastaan Rooman EUR-alueesta, joten hypättiin metroon ja hurautettiin melkein päätepysäkille asti. Päivään ei kuulunut sen kummempaa kuin kuljeskelua, istuskelua, hyvää seuraa ja jäätelöä. Puitteet olivat näyttävät: yhtä aikaa kauniit ja vähän pelottavat!

Jouduin kyllä vähän varmistamaan tietojani wikipediasta, etten ihan mene valehtelemaanm kun ei ihan kaikki tieto kovin tarkasti päähäni tänään jäänyt. EUR alue (Esposizione Universale Roma) on siis Rooman eteläpuolella sijaitseva kaupunginosa, jonka Mussolini rakennutti 1930 ja 1940 -lukujen taitteessa juhlistaakseen fasismin 20-vuotis "synttäreitä". Tarkoituksena oli, että tästä kaupunginosasta olisi tullut uusi Rooman keskusta - Mussolini ei ilmeisesti vanhasta Rooman historiasta hirveästi perustanut. Nämä suunnitelmat jäivät kuitenkin mm. toisen maailmansodan jalkoihin. Arkkitehtuuri on täysin erilaista kuin muualla Roomassa, melko yksinkertaista, vaaleaa ja siistiä (Googlen kuvahakuun EUR Roma niin kyllä löytyy!) Nykyisin alueella on paljon ministeriöitä, pankkeja ja muita toimistorakennuksia.

DSCN0439

Yksi niistä pytingeistä, joiden luona me käyskenneltiin on tämä Palazzo della Civilità Italiana - Mussolinin oma versio Colosseumista. Äärimmäisen kaunis, mutta jotenkin uhaava ja pelottava yhtä aikaa! Valitettavasti rakennus ei ollut yleisölle auki (löysin tiedo, että suljettu rempan vuoksi vuonna 2003... ööö?), mutta tyydyttiin vaan kuikuilemaan ulkopuolelta. Tämä ei varmastikkaan ole niitä ensimmäisiä kohteita, jonne perus turistit Roomassa eksyvät, mutta suosittelen ilman muuta käymään vilkaisemassa. Aika vaikuttavat puitteet. Lähellä on myös ruoho-puistoja veden äärellä, jonne voi istahtaa jätskille. Ja se vasta olikin vaikuttavaa!

DSCN0453
EUR1
DSCN0449

10 kommenttia:

  1. Aika jyhkeät on rakennukset. Hauskaa varmaan nähdä vähän erilaista roomaakin. Mietippä jos kerta Mussolini aikoinaan niin ajatteli, että jos tuo olisi Rooman keskustaa nykyään. Oliskohan vähän erilaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin mulla olisi paljon pidempi matka keskustaan :D nyt on metrolla vaan 3 pysäkkiä, mutta tonne tais olla melkein 13!

      Poista
  2. Kyllä se vanha Colloseum on kuitenkin parempi vaikka on ehkä vähän huonommassa kunnossa. Onneksi se Mussoliini ei päässyt toteuttamaan kaikkia suunnitelmiaan. Vaikka kyllä toisaalta tykkään tuollaisista suorista linjoista, kuten varmaan tiedät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedetään kyllä sun into suoria linjoja kohtaan! Tuolla ei varmasti ole listat vinossa! Mutta tykkään kyllä siitä vanhasta versiosta myös :)

      Poista
  3. Siistin näköstä. Pitääkin kysäistä Tuomakselta kävikö nekin tuolla. Hyvää naisten päivää sinnekkin!

    VastaaPoista
  4. Ciao bambina! Todella jykevää rakennustyyliä, täytyypä käydä paikan päällä katsastamassa. Mielenkiintoisia rakennuksia, joissa on kuitenkin jotakin kiehtovaa, vaikka ei ehkä ole meikän silmään sitä kauneinta tyyliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä minäkin enemmän perustan näistä vanhemmista ja rapistuneemmista pytingeistä!

      Poista
  5. En ole koskaan edes kuullut tuosta Eur Romasta, joten mielenkiintoista... Aika graafista ja selkeää, mutta etenkin Roomaa ajatellen pidän kyllä krumeluurista ja "oikeista" historiallisista rakennuksista selvästi enemmän. Silti (tai just siksi) tuollakin voisi käydä ihmettelemässä. Hyvä, että löydätte erilaisia puolia Roomasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaamme yritetään, ja kivaahan se on nähdä mahdollisimman monenlaista! :)

      Poista