maanantai 2. huhtikuuta 2012

Nähdä Napoli ja kuolla

Toivottavasti ei vielä kuolo korjaa ihan pian, mutta nyt on Napoli nähty. Oli kertakaikkisen kiva reissu, paljon tuli nähtyä, mutta vielä enemmän olisi varmaan niitä asioita, mitä ei yhdessä viikonlopussa ehtinyt nähdä. Taidan jakaa viikonlopun kuvia ja kertomuksia vähän useampaan eri tekstiin, koska tänään pitää vielä paahtaa kandin parissa, joten ihan koko päivää ei voi uhrata blogiin kirjoitteluun.

Kun saavuttiin Napoliin, ensimmäinen ajatukseni oli, ettei tämä voi olla se paikka, mistä niin kovasti hohkataan. Ensin se nimittäin näytti lähinnä jollekkin 70-luvun-betoni-teollisuus-lähiölle. Sitten tultiin kaupungin keskustaan ja reilun kilometrin matkan taittamiseen bussilla tarvittiin reilu puoli tuntia. Kymmenet poliisit seisoivat kadun varrella "ohjaamassa" liikennettä, yhdessä vaiheessa bussikuski avasi ikkunan kysyäkseen saako tässä kääntyä oikealle ja poliisin vastaus oli "en minä vaan tiedä!". Tässä vaiheessa olin ihan vakuuttunut, että minusta ja Napolista ei tule ystäviä, mutta väärässä olin.

Se kaupunki on niin mielettömän hurmaava! Niin paljon kapeita kujia, ihana värikkäistä charmantin ränsistyneistä taloista koostuva massa jokapuolella, myös läheisen vuoren rinteille nousemassa! Hostellin pihasta näköala merelle ja Vesuviukselle! Ihan mielettömän kiinnostava paikka. Ja niin eläväinen: eilen kun palattiin Roomaan tuntui, että täällä on ihan hiljaista, eihän melkein kukaan edes tööttäile (verrattuna siihen, että ennen viikonloppua melkein jokapäiväinen murinan aiheemme on ollut se kun täällä tööttäillään niin paljon). Koska mietitte kuitenkin tätä, niin kerrottakoon, että ei siellä niin kamala roskakasa tilanne ollut. Toki siellä enemmän oli jätettä kaduilla, pahvilootia ja roskapusseja, mutta lähinnä siellä oli vain ylitsetursuavia roska-astioita (niitä isoja siis), mutta niin niitä on Roomassakin. Meidän kotikadullakin ainakin kaksi.

Perjantaina lähdettiin liikkeelle aamusta, ja ennen Napoliin suuntaamista hurautettiin Casertaan. Se on suhteellisen pieni kaupunki Campanian maakunnassa, ja eipä sinne paljon turistit taida muuten pysähtyä kuin katselemaan Casertan palatsia, Reggia di Casertaa. Se on UNESCOn Maailman perintökohdelistalla oleva 1700-luvulla pystyyn pykätty pytinki pienoisen puutarhan kera. Olihan se todella kaunis ja vaikuttava, mutta sanotaanko näin, että jos sinne muuttaisin niin palkkaisin kyllä siivoojan tai kaksi. Ensin käveltiin puutarhassa, mutta päästiin myös kurkkimaan sisään palatsiin, jossa on 1200-huonetta. Ei, en käynyt jokaisessa. Kyseisen palatsin saleissa on kuvattu muuten kahteenkin eri Star Wars -leffaan kohtauksia (Googlaamalla Star Wars Caserta löytää, jos kiinnostaa)! Myös muissa elokuvissa, kuten ainakin Enkelit ja Demonit -elokuvassa Vatikaani-kohtauksia on kuvattu Casertassa.

DSCN0621b
DSCN0613b
DSCN0617b
Palatsin salien katot olivat mun lemppareita, sainkin niskani kipeäksi kun kuljin kokoajan pää taaksepäin taivutettuna. Välillä pystähdyin seisoskelemaan niin ja sainkin vastata monta kertaa "Mitä sää oikein teet?!" kysymyksiin, kun meinasin kaatua kun olin ensin tönöttänyt pää takakenossa kattoa, ja sitten päättänyt katsoa vähän vielä kauemmas taakse ja horjahtanut! No, kun minä tässä tuota kattoa vaan katselin...

DSCN0625b
DSCN0627b

Kun oltiin pällistelty Casertaa riittämiin, hypättiin bussiin ja hurautettiin Napoliin. Illalla lähdettiin maistamaan paikallista pitsaa ja kyllähän se maistui. Tarinahan kertoo, että Napoli on pitsan kotikaupunki. Siinä missä muualla Italiassa pitsa on aina todella ohutta, on se Napolissa huomattavasti paksumpaa. Niin tai näin, hyvää oli! Ja nälkäkin niin kova, ettei ehtinyt edes kameraa kaivaa esiin, että olisi saanut kuvia napattua, hups..

Tämmöisissä merkeissä kului ensimmäinen päivä viikonloppureissusta. Huomenna voisin koittaa kirjoitella millaiselta näytti Pompeissa!

6 kommenttia:

  1. Upea paikka! Ehkä ois päältä istuttavalle ruohonleikkurille tilausta tuolla nurtsilla. Miltähän kattomaalarin niskoissa on mahtanut tuntua; toivottavasti palkka edes on ollut hyvä. Ihan kuin tuo pitkulainen vesiaihe olisi ollut siinä uuden vuoden Italian puutarhat tv- sarjassa, mitä tuli muistaakseni 5 tuntia töllötettyä yhteen putkeen. Meidän puutarha on niiiin luminen ja lisää tulee koko ajan, että semmosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä puutarhurinkin mielelläni ottaisin jos tonne muuttaisin.. ja suattaapi olla, että tuo siinä ohjelmassa näkyi!

      Poista
  2. Aika mieletöntä. Oon aika kade. Aamulla töihin lähtiessä varmaan joudun putsaamaan auton päältä taas toiset 15 senttiä lunta pois (tänään jo sen verran oon harjaillu). Olis hienoa olla tuolla mukana ja nähä tota kaikkee. Sulla on siellä nähtävästi ollu hyvä reissu taas! :) Kerro ihmeessä pian lisää! En malta oottaa että nään muutkin kuvat ja luen jutut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, no nauti sää siellä lumesta! Kyllä määkin täällä sitä välillä kaipailen! Ja reissu oli kyllä oikein kelpoisa :)

      Poista
  3. Tytöt on kuin kaksi marjaa, hienot aurinkolasit. Hienon näköisiä rakennksia varsinkin katot eikä säätilassakaan näytä olevan valittamista.Hyvä vastaus paikalliselta poliisilta teidän bussikuskille ei ollu nähtävästi siitä asiata tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä niillä poliiseilla näytä täällä olevan paljon mistään mitään tietoa! Aika uskomatonta resurssien hukkaa näyttävät olevan..

      Poista