tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pompei

Suomalaiset nimitykset, Pompeji ja Pompeiji, ei vaan kerta kaikkiaan taivu meikäläisen suuhun, joten mennään tällä italialaisella versiolla Pompei. Joka tapauksessa, siellä siis vierailtiin lauantaina! Kaikki te tiedätte varmaan enemmän kyseisen paikan historiasta kun minä, joten en ihan hirveästi viitsisi alkaa historian oppituntia pitämään. Tiivistetysti kuitenkin kyseinen paikka sijaitsee lähellä Vesuvius-tulivuorta ja koko kaupunki tuhoutui vuonna 79 jKr tapahtuneen tulivuorenpurkauksen yhteydessä.

Nykyään kaupungin rauniot on kunnostettu turistikuntoon. Raunioille pääseminen maksaa jonkin verran, mutta luonnollisesti meidän ei tarvinnut maksaa mitään. Nimittäin bussissa matkalla Napolista Pompeihin meille jaettiin lomakkeet ja sanottiin: "Täyttäkää tähän henkilötietonne ja allekirjoituksenne. Tällä lomakkeella vakuutatte, että olette taidehistorian opiskelijoita Roma 3 yliopistosta, joten pääsette ilmaiseksi sisään." Selvä homma! No mepä sitten täytettiin ja päästiin ilmaiseksi sisään. Lieventävänä asianhaarana on kuitenkin se, että tällä reissulla oli meidän LUISSin vaihtareiden lisäksi vaihtareita myös Roma 3:stä, että pieni kaukainen totuuden haiven siellä taustalla piili kuitenkin..

DSCN0643b
DSCN0654

Ei tuollaista paikkaa kuin Pompei voi yhdessä päivässä läpi koluta. Mutta äärimmäisen mielenkiintoista siellä oli. Koko paikka on todella vaikuttava. Kaikki siellä tapahtunut tuntuu niin kaukaiselta ja epätodelliselta, mutta samaan aikaan uskomattoman todelliselta. Kun seisoi keskellä kaupungin vilkkainta toria (tai aukiota, joka sellainen ikuisuus sitten oli), pystyi melkein tuntemaan sen vilinän mikä siellä kävi, kun jokain kaupunkilainen vieraili torilla vähintään kerran päivässä.

Oli mukavaa, että meitä kierrätti opas, sillä muuten niiden raunioiden paljouteen olisi hukkunut. Eikä niistä olsi mitään ymmärtänyt. Nyt opittiin mistä tunnistaa, missä kohdassa on ollut kauppa (kivessä on etuseinän kohdalla ura) ja missä asuinrakennus (ei uraa), miten paikallinen sauna lämmitettiin ja missä oli kala-allas (sillä pilaantumisen estämiseksi kalat myytiin aina elävinä) ja niin edes päin..

DSCN0635
DSCN0644b

Säätkin meitä suosivat, oli lämmintä, mutta ei liian kuumaa kuitenkaan! Taidan sanoa tämän joka kerta, kun kerron käyneeni jossakin, mutta suosittelen kyllä vierailemaan, mikäli tilaisuus tulee. Näinpähän ensimmäistä kertaa elämässäni tulivuorenkin. Okei, ei se kyllä näyttänyt ollenkaan niin isolle ja vaikuttavalle kn olin ehtinyt toivoa, haha! Päivä jatkui kuitenkin vielä toisella kohteella, vierailulla ihanaan kauniiseen Sorrentoon. Palailen niiden kertomusten kera toivottavasti huomenna.

4 kommenttia:

  1. Historian lehtien havinaa :) Aika makeeta nähä tuokin paikka livenä. Ja mun mielestä tuo on melko korkean näköinen tuo vuori. Onneks et sentään tainnu Milla Magiaan törmätä? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, tossa yhdessä kuvassa ihan ok, mutta jos ottaa huomioon, että se näkyy tuossa viimeisessäkin kuvassa niin ei enää niin massiivinen!

      Ja toivoin kyllä että oisin törmänny, mutta ei näkynyt :(

      Poista
  2. Saat ihan erilaista näkökulmaa historian tapahtumiin! Ei noita juttuja oikein koulutunnilla saa jäämään mieleen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei saa ei! Nyt uskoisin, että opin sillä tavalla, että voi muutaman vuoden päästä muistaa myös :)

      Poista