maanantai 21. toukokuuta 2012

Kirsin keittiössä

... tarinoita siitä, kun luulin osaavani laittaa ruokaa! Kuten äitin kanssa jo olikin puhetta niin ostin sunnuntaina itselleni tarpeita "vähän parempaan ruokaan" - joko juhlistaakseni jääkiekkomitalia tai sitten syödäkseni suruun. Nyt pääsette seuraamaan keittiömestari Mannisen matkassa kuinka loihtia itselleen se suruversio!

DSCN0856



Surusyöpön kasvispasta

Noin kolmen hengen annokseen tarvitset:

- tuorepastaa
- tomaattimurskaa (tosin tämä on kyllä semmoista sileää, että olisiko sitten Suomessa paseerattua tomaattia?)
- pari porkkanaa
- kesäkurpitsan
- kasvisliemikuution
- neljä jos pudotat yhden roskikseen ja luiskautat puolikkaan lattialle, kaksi ja puoli valkosipulinkynttä (toim. huom. jos haluat, että kastike maistuu valkosipulille niin kyllä niitä enemmän kuin 2,5 tarvitsee..)
- rimpsaus suolaa
- chilirouhetta

Salaattiin:

- salaattia
- kurkkua
- tomaattia

Ohjeet

1) Leikkaa salaatti, kurkku ja tomaatti palasiksi ja läimäise lautaselle odottamaan.

DSCN0858

2) Kuori porkkanat, huuhtele kesäkurpitsa. Leikkaa niistä suikaleita kuorimaveitsellä. Kuori valkosipulinkynnet. Halutessasi voit tässä vaiheessa pudottaa yhden roskikseen. Koska et omista valkosipulin puserrinta, leikkaa valkosipuli pieniksi paloiksi. Tässä vaiheessa voit helposti lennättää puolikkaan valkosipulinkynnen lattialle.

DSCN0857

3) Ota esille kattilat sekä pastaa että soossia varten. Kattilan kuntoa ihaillessasi kirjaa listaan taas yksi asia lisää, miksi kaipaat kotiin.

DSCN0859

4) Laita vettä kiehumaan pastaa varten. Istu lukemaan hyvää kirjaa, koska unohdit laittaa veden kiehumaan aiemmin.

DSCN0866

5) Kun vesi kiehuu melkein, laita toinenkin kattila tulille, heitä pohjalle vähän öljyä ja laita valkosipulit ruskistumaan. Mieti, että pitääkö niitä valkosipuleita yleensä ruskistaa? Muista, että viimeksi ne ainakin kärvähtivät, joten lisää porkkana- ja kesäkurpitsasuikaleet kattilaan. (Jos et haparoinut porkkanoita suikaloitaessasi tehden niistä äääärimmäisen ohuita, lisää ensin porkkanat ja vasta vähän ajan päästä kesäkurpitsat).

DSCN0867

6)Lisää myös pastat veteen, joka tässä vaiheessa on jo varmasti alkanut kiehumaan.

DSCN0870

7) Laita jääkaappiin kaikki yli jääneet raaka-aineet. Koska käytössäsi on vain yksi hylly jääkaapista ja luulet omistavasi hirveästi ruokaa aloita tiivis pakkaminen hyllyn vasemmasta laidasta. Kun kaikki on jääkaapissa, huomaat, että puolethan jäikin tyhjäksi... mitä mää oikein ostin tänään siellä ruokakaupassa?

DSCN0860

8) Sekoittele sekä pastaa, että kasviksia. Kun kasvikset alkavat vähän pehmentymään, kaada sekaan tomaattimurska ja heitä seuraksi myös se kasvisliemikuutio.

DSCN0871

9) Koita rytmikkäästi roiskia viimeisiä tomaattimurskia pullon pohjalta samaan tahtiin sanoen, TÄ-TÄ-EN-KYL-LÄ-E-NÄÄ-SÄÄS-TÄ ja pullauta viimeiset tomaattisoossit hellalle. Vilkaise siivouslistaa ja hymyile tyytyväisenä, että on poikien siivousviikko, hähähähä!

DSCN0875

10) Sekoita soossi ja roiskaise samalla kastiketta kädellesi. Kastikkeen maku on helppo tarkistaa lipaisemalla kädelle roiskahtanut klöntti pois, slurps!

DSCN0874

11) Huomaa, ettei se paljoa millekkän maistunut ja päätä lisätä vähän mausteita. Suolan lisäksi omistat vain chilirouhetta, joten päätä lisätä sitä!

DSCN0862

12) Haluat olla vähän italialaisempi, joten lisää vielä vähän öljyäkin kastikkeeseen!

DSCN0869

13) Haluat ottaa todistusaineistoa siitä, kuinka italialaiselta näytät, kun täällä kokkailet pastaa ja tomaattikastiketta kaasuhellallasi sunnuntai-iltana. Kuvaa tarkistaessasi ajattelet, "Vitsi mää näytän typerälle... eikä toi Suomi-paitakaan oikein lisää sitä italialaista vaikutelmaa.. OHO, pastahan näyttää kiehuvan yli!"

DSCN0872

14) Vilkaiset kattilaa muuallakin kuin kameran näytöllä ja toteat, että ylihän se meinaa kiehua. Reilusti yli on mennyt myös se aika (5 min), joka pastan olisi tarvinnut kiehua. Nappaa kattila hellalta (sammuta molemmat "levyt" ja muista sammuttaa myös kaasu!!) ja kippaa pastat IKEAn lävikköön. Laadusta ei tingitä, vaikka Italiassa asutaan.

DSCN0876

15) Ruoka on nyt valmista. Kasaa salaatin viereen (ok, päälle, sillä salaatti levittäytyi koko lautaselle) pastaa, sen päälle kastiketta ja SEKOITA NAINEN SEKOITA! VAUHDILLA! Ennenkuin kukaan huomaa, että syyllistyit yhteen seitsämästä kuolemansynnistä: Pastan ja kastikkeen tajoileminen erikseen.

DSCN0877

16) Sitten ei muuta kuin juhla lohtuaterialle. Kuvaa tarkastaessasi huomaat, että tuolla keittiön pöydällä, kukkaruukun vieressähän ne eilen etsimäsi rannekorut ovat, hups. Sitten oletkin valmis vetämään pasta-överit. Onneksi kokkaat vain itsellesi, niin voit hyvin laittaa lautaseltasi takaisin kattilaan sen, mitä et jaksanut syödä!

DSCN0878

17) Hyvä ruoka, parempi mieli! Lopuksi voit vielä taputtaa itseäsi selkään, kun et tehnyt syödessäsi lukemaasi kirjaan kuin yhden pastakastikejäljen! Hienoa Kirsi!

DSCN0884

Ps. Tottakai minä siivosin omat tomaattikastikeroiskeeni hellalta! Vaikka musta on tullut näköjään melkein uusavuton, niin ei musta sentään vielä niin ilkeetä ihmistä kuitenkaan.. nih! Luulitte jo..

14 kommenttia:

  1. Nam nam, näyttipä hyvälle! Kyllä sinussa on vielä kokkiainesta, et ole unohtanut taitojasi. Pasta oli kai ihan al dente niin kuin asiaan kuuluu. Siis pitikö vai eikö pitänyt sekoittaa pastaa ja soossia, miten se siis oikein pitää ollakaan? Onkos tässä tullut tehtyä etikettivirheitä jo monta vuosikymmentä? Onko toi Ikea-lävikkö sama kuin mellä punaisena? Ihan kuin olisit siis kotona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on juurikin se sama! Meillä on se täällä oranssina ja sinisenä :)

      Ja siis pasta ja kastike pitäisi AINA sekoittaa keskenään kattilassa! On pyhäinhäväistys jos laittaa lautaselle erikseen pastan ja kastikkeen. Siksi äkkiä sekoitin ne lautasella yhdeksi sörsseliksi, ennenkuin paljastuin. Ja kyllä, etikettivirheitä on tullut tehtyä vuosikymmeniä! (ja jatkuu kyllä munkin osalta kun Suomeen palaan...)

      Poista
    2. Ja pasta ei tosiaan ollut al dente! Kuten kirjoitin niin aika reippaasi meni yli sen suoitellun 5 minuutin keittoajan.. kröhöm.

      Poista
  2. Kyllä on hyvän näköiset sapuskat tuolla jaksaa hyvin. Sanopa pojille että putsavat myös hellan viereisen seinän. Näkyy olevan vähän tomattikastiketta sielläkin, vai haittaks se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon ite sitä seinän vierusta koittanut jynssätä, mutta ne on jotkut niin vanhat soossit ettei ne irtoo. Ja toi on kiinteä tuo "kaappi" minkä raossa ne on, eli ei saa siirrettyä ja sit pestyä..

      Poista
  3. Jippiiii! Nyt meillä on suvussa jo valmiina tv-kokki! Nythän kaikki jo voivat todeta, että sehän meiltä papin ja lääkärin lisäksi puuttuikin! Ihanhan tuo tekstitys kävi niin nappiin, että luulin jo itse olevani työn touhussa! Terkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no ei musta kyllä mitään sen suurempaa mediapersoonaa taida kuoriutua!

      Poista
  4. Sää oot kyllä maailman hauskin kokki! :) Saat kyllä mullekin sit joskus tehdä tommosta ruokaa, on oikeesti muuten hyvän näköistä! Nam! Sun olis pitäny ottaa kuva sun paidasta, koska jos kirjalla ei oo ton enempää roiskeita niin paidalla on sit pakko olla sitäkin enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä hyvälle näyttää, mutta ei se kyllä erityisen hyvälle maistunu :D

      ja ei paidallakaan ollut kun yks roiske!!

      Poista
    2. Ostapa joku kiva maustepussi kaveriksi, jos ei mukamas maku ole hyvä....yrttejä, paprikaa tms.

      Poista
    3. Ei se maku pahakaan ollut, ei vaan mikään erityinen :) mutta pitäisi varmaan vähän panostaa tuohon maustehyllypuoleen!

      Poista
  5. Ciao Bambina, hyvältä näyttää safkat ja ohjeet niitten toteuttamiseen! Katsoin sattumalta viikonloppuna ohjelman perheestä, joka tuottaa nuudeleita oikein käsintehtyinä. Keittoaika riippuu taikinan kananmunan osasta eli ei kannata tuijottaa sitä 5 minuuttia, vaan se saattaa olla jopa 8-10. Nuudelit keitetään sen ohjelman mukaan puoliksi peitetyn kannen alla pienellä lämmöllä (kattilan kansi raolleen ja puulasta siihen väliin). Sitten se asia, jonka olen toisilta oppinut: kuten muutakin sipulia, josta yleensä tykkäät, ei kannata ainakaan köksäämisen alussa heittää pannuun eikä varsinkaan ruskistaa, vaan kuullostaa, koska siihen tulee ruskistaessa kitkerä maku (mm. paistinpottuihin vasta vähän vailla valmista). Sen mukaan esim. valkosipulin voi laittaa suurina paloina soossiin, jota voi taas keitellä hyvät puoli tuntia, kuten kuulemma italialaiset mammat tekevät. Toisethan heittää nuudelin (spagetti) sillon tällöin kaakelille; jos se tarttuu sopivasti kiinni, niin se on sopivan kypsä.
    Se öljyn käyttö nuudeleitten keittämisessä on kumma juttu: monet kokit sanoo, että öljyä keitinveteen. Kerran taas yksi tähtikokki sanoi, ettei missään tapauksessa, koska silloin ei soossi tartu nuudeleihin, mikä varmaan pitää paikkansa, jos kattilassa sotkee sörsselit keskenään. Mutta mulla ainakin liimautuu kaikki nuudelit yhteen ilman öljyä keittämisen jälkeen tai ainakin ilman voikylpyä, msssähän on vika!?
    No tulihan taas kerran leikittyä opea!
    Hei, nyt nopsaan TV:n ääreen, sillä Suomen euroviisu lähtee hakemaan pointseja! HÖH!! No eipä niitä varmstikaan heru!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvältä näyttää, mutta ei se kyllä mitään erityisemmin makuhermoja hivelevää ollut.

      Ja opettaa saa aina! Aikas monta uutta tiedonmuruahan tuossa tuli. Tuosta öljyasiasta olen kuullut itsekin puhuttavan, täällä olen kuullut, ettei saisi pastaan lisätä öljyä juurikin tuon kastikkeen tarttuvuuden vuoksi... mene ja tiedä sitten! Kai tyylejä on yhtä monta kun tekijöitä tässäkin asiassa!

      Ja pahoin pelkään, että yhtä heikosti menee euroviisuissa kuin aina ennenkin..

      Poista
    2. Oikein aavisteltu euroviisujen suhteen: siis ei jatkoon!

      Poista